Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Grafrički kolektiv: nova izložba
Grafrički kolektiv: nova izložba
SAŠA PETRIČIć fotografije 12- 30. septembra 2023.-- Izvor: Grafićki kolektiv

U utorak, 12. septembra, u 19 časova, otvara se izložba fotografija Saše Petričića.Petričić je afirmisani novinar i nagrađivani umetnik fotografije, pisac i reporter. Rođen u Beogradu, odrastao u Torontu, on je građanin Toronta i Beograda. Ceo život posvetio je usavršavanju svog stila vizualne naracije – koristeći žurnalizam i umetničku fotografiju da objektivom zabeleži uočene momente raskošnih boja i sugestivne atmosfe.Tokom tri decenije profesionalnu karijeru žurnaliste Petričić je proveo putujući svetom kako bi svojim dokumentarno-umetničkim kadrovima svedočio o najrazličitijim događajima.Reč je o poznatom kanadskom dopisniku, TV novinaru mreže CBC News koji je Kanađanima, u slici i reči, prezentovao fascinantne priče sa svih kontinenata. Iz Jerusalima i Pekinga, a pokrivao je ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu kao i proteste od Haitija do Hong Konga. Njegove reportaže zabeležile su i političke preokrete i društvene promene ali i strahote prirodnih katastrofa, zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu. I to uvek sa okom osetljivim za ljudske priče o kojima ne čujemo u vestima, što neposredno referiše i sam naslov izložbe „Beli svet u koloru“ koju je umetnik odabrao za beogradsku postavku.

Saša Petričić, prvi put izlaže u Beogradu, a ovo njegovo predstavljanje značajan je događaj na savremenoj vizuelnoj sceni ali iizuzetna prilika da se domaća publika upozna sa izborom (preko 30 fotografija) iz ovog bogatog stvaralaštva.

Saša Petričić rođen je u Beogradu 1963. godine, a porodica se 1967. seli za Kanadu gde otac arhitekta nastavlja svoju karijeru.Školovao se na Carleton UniversityHope College-u i North Toronto Collegiate Institute-u. Kao kanadski novinar i fotograf, radi kao viši dopisnik televizije CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Proveo je pet godina kao dopisnik CBC-a za Aziju, sa sedištem u Pekingu i četiri godine pokrivajući Bliski istok iz Jerusalima. Petričić je dobitnik Kanadske nagrade za najbolju nacionalnu reportažu.

 

Kanadska ambasada u Beogradu je podržala realizaciju ove izložbe.

Umetnik će biti u Beogradu od 5. septembra.

Kontakt:Saša Petričićsasa.petricic@cbc.ca 
viber +447711444122