Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Unesko: Veštačka inteligencija bi mogla da podstakne antisemitizam negiranjem holokausta
Unesko: Veštačka inteligencija bi mogla da podstakne antisemitizam negiranjem holokausta
Unesko, organizacija Ujedinjenih nacija za kulturu, upozorila je na negiranje holokausta i falsifikovanje istorije veštačkom inteligencijom (AI)... Autor: Hina

Unesko je u izveštaju koji je zajednički objavljen sa Svetskim jevrejskim kongresom naveo da bi istorijsko tumačenje Holokausta moglo biti iskrivljeno i da bi dovelo do porasta antisemitizma ako se etički principi koji su u osnovi upotrebe veštačke inteligencije ne bi primenili na međunarodnom nivou.

Generativna veštačka inteligencija, kao što je ChatGPT-ov chatbot, zasnovana je na internet podacima, sadržaju koji može da dovede u zabludu i ima ljudsku pristrasnost.

To bi takođe moglo dovesti do pogrešnog predstavljanja informacija o određenim događajima i pojačati predrasude, navodi se u izveštaju. Zbog nedostatka nadzora i moderacije od strane AI programera, generativni AI alati bi mogli biti obučeni na podacima sa veb lokacija koje negiraju holokaust.

Pored toga, AI omogućava zlonamernim akterima da falsifikuju sadržaj kao što su svedočenja svedoka i istorijski dokumenti o Holokaustu. Lažne fotografije i audio sadržaj kreiran generativnom veštačkom inteligencijom posebno su ubedljivi za mlade ljude koji se mogu sresti sa takvim sadržajem na platformama društvenih medija.

Generativni AI modeli takođe imaju tendenciju da izmišljaju događaje i istorijske pojave ako nemaju dovoljan pristup podacima.

„Ako dopustimo da se užasne činjenice Holokausta razvodne, iskrive ili falsifikuju neodgovornom upotrebom veštačke inteligencije, rizikujemo eksplozivno širenje antisemitizma i postepeno smanjenje našeg razumevanja uzroka i posledica ovih zločina. rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

Hitno je potrebna primena preporuka Uneska o etici veštačke inteligencije kako bi „mlađe generacije odrastaju uz činjenice, a ne laži“, rekla je ona.