Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > REX: šesti Regionalni festival
REX: šesti Regionalni festival | 01.12.2016.
Grupa „Hajde da..." u saradnji sa Kulturnim centrom Rex organizuje šesti po redu regionalni festival društveno angažovanog teatra Van okvira / Off Frame. Misija festivala je da... Izvor: REX

Misija festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji, regionu i šire. Festival se takođe trudi da promoviše primere onih praksi koje u pozorišni rad i predstave uključuju one koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.
Festival će u periodu od 1. do 5. decembra 2016. probati da okupi građanke i građane zainteresovane za pitanja odlučivanja, vladavine, građanstva i njegovog učešća u životu države.

Države na tlu Evrope su u velikoj meri prihvatile da je moć u rukama Vlade i da se sprovodi kroz institucije kao što su: vojska, policija, lokalna samouprava... Postoji raskorak (pukotina) između građana/građanki i njihovih predstavnika/predstavnica u institucijama. Raskorak je neprestano zamagljen pitanjima nacionalne pozicije države, odnosno pitanjima u kojima se spajaju politički entitet države i kulturni entitet nacije. Jer, država je tada definisana populacijom, a očekuje se da je ona predominantno određenog (zajedničkog) porekla. Takođe, oni koji nisu istog porekla, dobijajući građanska prava tih država, postaju građani određene teritorije. Time se implicira da su teritorija i građanska pozicija povezane. Suprotno tome, savremeni čovek sve više teži da funkcioniše u prostoru bez geografskih granica. Kao i legitimitet vlade organizovane na reprezentacionim principima, pitanja nacije i teritorije postaju upitne kategorije savremenih država na tlu Evrope. Festival je sebi dao zadatak da okupi zainteresovane za promišljanje o ovim pitanjima.

Ceo koncept festivala i njegov format su ove godine izmenjeni. Osim četiri pozorišne predstave koje smo pozvali da gostuju na festivalu i jedne večeri tokom koje ćemo u Rex-u zajedno spavati i sanjati neke drugačije države, ostatak programa će zavisiti prevashodno od svih učesnika festivala. Prve večeri, prilikom otvaranja festivala, okupljeni će imati priliku da predlože aktivnosti za svaki festivalski dan, dogovore se o načinu odlučivanja i izjasne u kojoj meri u koje od njih žele da se uključe. Tako će izgled, struktura i sadržaj festivala zavisiti od onih koji ga budu koncipirali tog i narednih dana. Na ovaj način ćemo pokušati da testiramo participativnu demokratiju u životu jednog festivala. Tako osmišljen i postavljen festival ćemo definisati kao novu malu državu, razuđenih granica, nejasne nacionalnosti i sa težnjom da se uspostavi kao horizontalna „struktura", odnosno zajednica onih koji su prisutni.
Svi programi festivala Van okvira / Off Frame su besplatni za publiku. Izvedbeni prostori su pristupačni za korisnike/ice kolica (osim za predstavu „U potrazi za izgubljenom knjigom"). Na predstavama je obezbeđen prevod na srpski znakovni jezik, kao i naracija za slepe i slabovide osobe.