Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Završena prva faza radova na uređenju Kule Nenadovića u Valjevu
Završena prva faza radova na uređenju Kule Nenadovića u Valjevu | 18.03.2024.
Okončana je prva faza projekta parternog uređenja Kule Nenadovića u Valjevu, koja podrazumeva izgradnju prilazne staze ka vizitorskom centru, izradu šanca i bedema sa palisadom i izradu dvokrilne drvene kapije. Ovim projektom, vrednim 1,7 miliona dinara, biće sačuvani ostaci jednog od retkih objekata iz vremena Prvog srpskog ustanka... Autor: Milena Kuzmanović

Završena prva faza radova na uređenju Kule Nenadovića u Valjevu


N1/ Milena Kuzmanović

Okončana je prva faza projekta parternog uređenja Kule Nenadovića u Valjevu, koja podrazumeva izgradnju prilazne staze ka vizitorskom centru, izradu šanca i bedema sa palisadom i izradu dvokrilne drvene kapije. Ovim projektom, vrednim 1,7 miliona dinara, biće sačuvani ostaci jednog od retkih objekata iz vremena Prvog srpskog ustanka.

 

Prvu fazu projekta su realizovali Zavod za zaštitu spomenika kulture i Narodni muzej Valjevo, uz podršku grada Valjeva i Ministarstva kulture Srbije.

Druga faza projekta podrazumevala bi nastavak radova na prezentaciji bedema, sa prikladnom tribinom i pešačkom stazom.

Kula Nenadovića smeštena na brdu Kličevac iznad Valjeva predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja i simbol grada na Kolubari.

Kula je izgrađena 1813. godine, a gradnjom su rukovodili Jakov Nenadović, kao tadašnji ministar unutrašnjih poslova i njegov sin, vojvoda Jefrem. Između dva ustanka od 1813. do 1815. godine Turci su koristili kulu kao zatvor. Pretpostavlja se da ju je zbog toga vojvoda Sima Nenadović srušio po oslobodjenju Valjeva 28. maja 1815. godine. Obnovljena je 1863. godine o trošku Kneževine Srbije i do kraja 19. veka korišćena je za čuvanje baruta.