Welcome
Home
Kontakt


Društvo

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Opštine
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika










Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Opštine > Opština Stari grad
Opština Stari grad English
Gradska opština Stari grad je centralna gradska opština i njena teritorija čini najveći deo starog jezgra Beograda. Kao takva, ona u kulturno-istorijskom, arhitektonskom i ekonomskom pogledu odslikava preko dva milenijuma dugu istoriju nastanka, urbanog i ekonomskog rasta i razvoja Beograda.

Sa svojih 473 hektara kopnene površine i 215 hektara akvatorije najmanja je među Beogradskim opštinama. U svojim današnjim granicama definisana je 1961. godine, a pod ovim imenom i na nešto manjoj teritoriji postoji od 1955. Stari grad danas ima blizu 56.000 (55.543) stanovnika i preko 24.000 domaćinstava. Stari grad i dalje ima više zaposlenih nego stanovnika, ali je ta razlika danas znatno manja nego ranije. Oko 27 odsto žitelja opštine stariji su od 60 godina. Gotovo isto toliko je stanovnika sa visokom školskom spremom. 

Na teritoriji Starog grada nalazi se najveći i najznačajniji deo arhitektonskog i kulturno-istorijskog nasleđa Beograda. Pod zaštitom je blizu 200 zgrada, prostornih celina, javnih spomenika i spomen obeležja. Beogradska tvrđava, Kapetan-Mišino zdanje, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva i Knez-Mihailova ulica kao prostorna celina su u rangu kulturnih dobara od izuzetnog značaja, a još 20 zdanja i Kosančićev venac kao prostorna celina imaju status kulturnih dobara od velikog značaja. Beogradska tvrđava, park Kalemegdan, Kosančićev venac, Knez-Mihailova ulica, Botanička bašta „Jevremovac“ i Skadarlija – nekada boemsko utočište najvećih srpskih literata, slikara, pozorišnih i drugih umetnika, predstavljaju danas najatraktivnije beogradske turističke destinacije.

 Centralni položaj, vrednost i značaj kulturno-istorijskog nasleđa čine područje Starog grada izuzetno atraktivnim za mnoge privredne delatnosti, pre svega za trgovinu i bankarstvo. Na području opštine Stari grad nalazi se veliki broj administrativnih i drugih javnih ustanova republičkog i gradskog značaja. Tu svoja sedišta imaju mnoge asocijacije privrede, kulture i građana. Na teritoriji opštine nalazi se 13 fakulteta, rektorati Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti, Srpska akademija nauka i umetnosti, deset srednjih i osam osnovnih škola, 18 muzeja, šest pozorišta i još dvadesetak ustanova kulture.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :



 N          1W5      
KT     F    4     MIM
 T    TR6   G5I      
 I     5      B   2HL
ILT         JCL      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara