Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati > Legat Ive Andrića
Legat Ive Andrića English
Ivo Andrić (1892-1975), jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca, diplomata, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pisac snažne imaginacije, vanredan poznavalac istorijskih prilika stare Bosne, o kojoj je najčešće pisao. Majstor prefinjene psihološke analize, duboko je sagledavao suštinske probleme egzistencije i magijom poetske reči dočaravao minula stoleća. Dela su mu prevođena u Evropi, kao i u mnogim zemljama Afrike i Azije. Nosilac je najznačajnijih priznanja iz oblasti kulture i književnosti. Posle njegove smrti osnovana je Zadužbina Ive Andrića, čijim se sredstvima stimuliše naše književno i kulturno stvaralaštvo i proučavanje Andrićevog opusa.
 
Legat je smešten u stanu u kome je Andrić živeo. Sadrži ukupno 5.572 predmeta, i to: ličnu Andrićevu biblioteku, 4.502 bibliografske jedinice, nameštaj, slike, umetničke predmete, ordenje, fotografije, ukupno 1.070 predmeta.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :JNE         U1F      
  6    M    L     8KD
  7   D17   P2N      
  M    3      M   POJ
  N         UAM      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara