Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati
Klub legat Andrijevićke čitaonice
Klub legat Andrijevićke čitaonice

Kuća legata Beograd
Kuća legata Beograd

Legat Beta Vukanović

 Beta Vukanović je testamentom ostavila Muzeju 247 slika, pastela, akvarela i crteža, a pojedini predmeti iz njenog ateljea, kao i medalje, ordenje i ukazi, putem otkupa pridodati su legatu posle njene smrti.

Legat Branimira Ćosića
Branimir Ćosić (1903-1934) bio je književnik i novinar lista Pravda. Njegova prerana smrt od tuberkuloze lišila je našu književnost potencijala čiji se krajnji domet može samo naslutiti.

Legat Branislava Nušića
Branislav Nušić (1864–1938), veliki jugoslovenski književnik, komediograf i dramaturg. Krajem XIX veka bio u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije, a posle Balkanskih ratova (1912-1913) organizovao pozorište u oslobođenom Skoplju.

Legat Co Doo
Legat Co Doo

Legat Darinke Smodlake
Darinka Smodlaka (?-1981), lekar, specijalizirala je stomatologiju u Beču a živela je i radila u Beogradu.

Legat dr Jovana Subotića
Jovan Subotić, diplomata...

Legat Đorđa Novakovića
 Legat je pod upravom Muzeja grada Beograda od 1969. godine, po želji Đorđa Novakovića a kao poklon supruge nakon njegove smrti.

Legat Export Import Leskovac
Legat Export Import Leskovac

Legat Ive Andrića
Ivo Andrić (1892-1975), jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca, diplomata, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Legat Josip Slavenski
Legat Josip Slavenski zvanično je otvoren 8. decembra 1983. godine kao memorijalna soba koja sadrži biblioteku, nototeku, instrumente, lične predmete, pisma i rukopise koji su se nekada nalazili u kompozitorovoj radnoj sobi u Svetosavskoj 33 u Beogradu. Osnivanje Legata ima za cilj da očuva njegovo stvaralaštvo brigom o zaostavštini, izdavanjem kompakt diskova i organizovanjem koncerata i tribina.

Legat Jovana Cvijića
Memorijalni muzej Jovana Cvijića, u kome je smešten legat, nalazi se u porodičnoj kući Jovana Cvijića iz 1905 godine.

Legat Jugoeksporta
 Preduzeće za spoljnu trgovinu "Jugoeksport" iz Beograda poklonilo je Muzeju kolekciju od 75 umetničkih slika i skulptura, nastalu otkupom od pojedinaca ili sa velikih likovnih izložbi.

Legat Ksenije i Radenka Perića
Ksenija i Radenko Perić, bračni par poreklom iz starih gradskih porodica, zajednički su se bavili kolekcionarstvom i tokom života skupili impozantnu kolekciju vrednih antikvarnih predmeta.

Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića
Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Legat Nedeljka Gvozdenovića
Slikar Nedeljko Gvozdenović je zaveštao Muzeju veliki broj svojih radova raznih tehnika - ulja, gvaševa, tempera, akvarela i crteža, svoj stan sa ateljeom, idealnu trećinu kuće u Beogradu i izvesnu sumu novca za opremanje galerije u kojoj će biti izložena njegova dela.

Legat Paje Jovanovića
Paja Jovanović (Vršac 1859 - Beč 1957), slikar koji je za dugog života ostvario izuzetan umetnički opus, boravio je više u inostranstvu (Beč, Pariz, London, Berlin, Minhen) nego u Beogradu.

Legat Paje Jovanovića i Kolekcija P. Popovića
Legat Paje Jovanovića i Kolekcija P. Popovića

Legat Pave i Milana Sekulića
Zakazivanje poseta: Jasna Marković, tel. 2630-462
Legat Pave i Milana Sekulića sadrži ukupno 259 predmeta, i to izuzetno vrednu zbirku ikona iz perioda od XVII do XX veka, umetničke slike, stilski nameštaj, biblioteku starih i retkih knjiga i umetničke predmete. Sastavni deo legata je i stan poklonodavaca.

Legat Petra Konjovića
Predmete iz radne sobe Petra Konjovića - klavir, diplome, povelje, odlikovanja, fotografije i umetničke slike, porodica Konjović je poklonila Muzeju. U legatu koji broji 747 predmeta je i lična biblioteka kompozitora.

Legat Petra Popovića
Petar Popović, potiče iz stare beogradske porodice koja je dala niz intelektualaca, profesora, lekara, diplomata. Školovao se u Francuskoj i u Beogradu, a potom je kao profesor hemije radio širom Jugoslavije.

Legat Rista Stijovića
Legat Rista Stijovića sadrži ukupno 160 skulptura koje je umetnik 1973. godine poklonio Beogradu.

Legat Roberta Cihlera Gašparevića
Robert Cihler-Gašparović (?-1980), trgovac, sakupljao je umetnički i stilski nameštaj, orijentalne tepihe, srebrninu, porcelan i staklo, kao i muške džepne satove.

Legat Tome Rosandića
Vajar Toma Rosandić, profesor Umetničke škole u Beogradu, akademik i prvi rektor Umetničke akademije u Beogradu, rođen je u Splitu 1878. gde je i umro 1958 godine.

Legat Veljka Petrovića
Veljko Petrović (1884-1967), književnik, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu, dugogodišnji upravnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Legat Vladimira Marinovića
Vladimir Marinović, diplomata...