Dobrodošli
Home
Contact


Nature

SEARCH
Within
Category Nature
All Categories
Find
AND Search
OR Search
Phrase Search
Show


Hide images



RELATED CATEGORIES
Nature
Mountains
Resorts








Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Nature > Avala
Avala Srpski
Above Sea level peak: 511
WEB site: www.avala.co.yu

Avala is the peak of one of the hills in the Belgrade south-eastern corner, in  Serbia...


Avala is the peak of one of the hills overlooking the city of Belgrade in Serbia, situated in the south-eastern corner.
The name "Avala" comes from the Arabic word havala, which means "pretty view". In the Middle Ages, the town of Žrnov was located on Avala. The mountain has been protected since 1859. The mineral avalite receives its name from this mountain in which it was found. A 205 meter high Avala TV Tower was constructed on Avala in 1965, and destroyed during the NATO agression in 1999. Reconstruction of the tower has allready started.

Monuments on Avala

  • Monument to the Unknown Hero - (dedicated to World War I victims)
  • Monument to the Soviet war veterans - (dedicated to Russian generals that died in an airplane crash on Avala)
  • Memorial Park - (dedicated to World War II victims)

  • Submit your comment or message

    Your comment will be posted on this page and automatically forwarded to its owner, but before you leave a comment, please read the rules of commenting:

    Hate speech, incitement to racial, ethnic, sexual and religious hatred, defamation, slander and profanity are not welcome on this site and the moderator reserves the right not to publish.

    The opinions and views expressed in comments are not the opinions and views of Info-Tours.NET.

    We apologize to Info Tours.NET portal visitors that, due to frequent hacking, we had to implement a security code protection system.

     
    Your full name * :
    E-mail * :
    Comment * :

    Please enter the sum * :



    HGT         WF9      
    T      P    P I   SP3
    3BT   9EW   A 6      
    L X    A    E 4   YHB
    TA9         2QO      
    Fields marked with a red star (*) are required.
     
    Your comments:
    Ono sto je napisano o Avali na ovoj stranici su uglavnom istorijski podaci, ni reci o tome kako je i kakva je ta suma i predeo u danasnjici. S nadmorskom visinom se mnogi ne bi slozili jer se smatra da je nadm.visina Avale 506m. Grad Zrnov je bio u solidnom stanju a srusen je da bi se podigao drugi spomenik i tako je deo istorije zbrisan sa malo traga i zapisa o postojanju. Takodje, propusteno je u tekstu da se pomene da je Avala u decembru 2007.god Odlukom grada Beograda i opstine Vozdovca a na inicijativu Zavoda za zastitu prirode Srbije, stavljena pod zastitu kao Predeo izuzetnih odlika. Ta odluka se do danas ne vidi nigde na Avali niti su posetioci na bilo koji nacin obavesteni o tome. Proteklih godina, suma je poprilicno proredjena i degradirana secom ili sumokradjom, svuda uz sumske puteve su mini-deponije a svi ugostiteljski objekti po Avali kanalizaciju ispustaju povrsinski, zagadjujuci zemlju i vodotokove. . Nacin odlaganja smeca pomenutih objekata neprimeren je mestu koje je 15-ak km udaljeno od centra Beograda. Lovokradice takodje prisutne, iako je lov tu potpuno zabranjen. Divlja gradnja takodje prisutna u nekim delovima i to tamo gde nikako ne bi smela da bude. Na zalost i na veliku stetu i nasu sramotu, ta oaza nadomak Beograda, pluca grada, je sada poprilicno degradirana i u poprilicno u zapustenom stanju. Druge znamenitosti koje je krase, rasporedjene su po sumi, neobelezene su i nepoznate . Ski-staza na Avali bi bila jos jedna u nizu promasenih investicija koja bi dodatno unistila tu malu planinu jer u toku cele zime nema ni 2 nedelje niskog snega i to na vrhu. Ako i padne sneg vrlo brzo se otapa. Zivotinjski svet koji je obitavao na Avali skoro je pred unistenjem, sto zbog krivolova sto zbog unistavanja stanista i stalnog uznemiravanja.. Mozda moj tekst necete objaviti jer nije u saglasju sa temom, ali ce vas mozda inspirisati da i vi pokusate da ucinite nesto za spas te planine nadomak Beograda, koju veoma volim i njen sam stalni posetilac, kako leti, tako i zimi. pozdrav Dragan
    (Dragan Jovanovic, 26/10/2008 07:38)
    Jos 1994 godine postojao je plan o izgradnji ski staze na Avali. Da li ce nesto biti od toga? Avala je odlicna planina za bicikliste.
    (Aleksandar Novicki, 07/04/2007 23:44)

    Photos

    Relations
    Belgrade
    Hotel AVALA
    Kosmaj
    National Museum in Belgrade