Welcome
Home
Kontakt


Priroda

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Priroda
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Priroda
Ada Ciganlija
Poluostrvo, nekada ostrvo, na svega 4 km od centra Beograda, na reci Savi. Njena dužina je oko 5,5 km, a prosečna širina oko 500 m. Ukupna površina je oko 800 hektara....
 

Avala
Avala je jedan od vrhova brda na jugoistočnoj strani Beograda, u Srbijii. Nalazi se na...

Drina
Drina je reka na granici Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Dunav
Međunarodna reka, druga po veličini u Evropi. Nastaјe spaјanjem reka Breg i Brigah koјe izviru na Јugoistočnim obroncima Švarcvalda (Nemačka), a velikom deltom, sa pet rukavaca se uliva u Crno more.

Garaši
Jezero Garaši se nalazi u srcu Srbije, na planini Bukulji, 9 km, udaljeno od Arandjelovca na putu Arandjelovac - Belanovica - Ljig. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m, i nastalo je 1974 god. pregradjivanjem rečice Bukulje i jos nekoliko njenih pritoka. Površina jezera je oko 300 ha, i sastoji se iz tri kraka: Milićevići, Lekići i Vrbe, koji su dobili nazive po potopljenim zaseocima sela Garaši u kojem se jezero i nalazi. Jezero karakterišu strme obale sa jedne i pristupačne plaže sa druge strane. Dno je najvećim delom tvrdo, ilovača, sa blagim kanjonima duz nekadasnjih rečnih tokova. Takodje su u odredjenim delovima prisutne platforme, koje su predmet jurnjave za mestom, na početku šaranske sezone.

Gejziri u Sijarinskoj banji
Jedini gejzir u kontinentalnoj Evropi nastao je oktobra 1954. godine, prilikom bušenja na levoj obali Banjske reke na 470 metara nadmorske visine, na dubini od devet metara, sa temperaturom od 71 stepen Celzijusa. Uz tutnjavu, pod pritiskom pare i gasova, izbio je prirodni termalni vodoskok sa mlazom od osam metara visine, prethodno izmešan sa hladnim podzemnim vodama. U Sijarinskoj banji postoji 26 termalnih izvora, od kojih 18 ima terapijsku vrednost: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj, Hisar, Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik...

Hadži-Prodanova pećina
Hadži-Prodanova pećina se nalazi u dolini Rašćanske reke, pa je zbog toga zovu i "Rašćanska pećina". Raniji naziv pećine bio je Šljepaja. Smeštena je na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Udaljena je 7 km od Ivanjice, na putu za Guču. Dobila je ime po Karađorđevom vojvodi Hadži-Prodanu, koji je u pećinu sklanjao zbegove od Turaka.

Ibar
Ibar јe reka u јužnom delu Srbiјe i Crne Gore, ukupne dužine 276 km. Izvire na Mokroј planini u istočnoј Crnoј Gori i teče istočno do Kosovske Mitrovice na Kosovu, odakle se okreće na sever da bi se kod Kraljeva ulila u Zapadnu Moravu u centralnoj Srbiji.

Jasenovo
Ovo napredno selo u jugoistočnom delu Banata, ima dugu istoriju i brojne osobenosti. Povoljan geografski položaj omogućio je da u prošlosti postane privredni i kulturni centar svoje okoline. Taj ugled je očuvan i do današnjih dana.

Jezero TVRDENJAVA
Jezero TVRDENJAVA

Jezero ŽIVAČA
Jezero ŽIVAČA

Karaš
Karaš je medjunarodna reka. Njena dolina je prirodna veza planinskog područja jugoistočnog Banata sa Panonskom nizijom. Spada u red ekološki najčistijih vodotokova u Srbiji.

Kopaonik
Kopaonik - Najveći planinski masiv u Srbiji; pruža se od severozapada ka jugoistoku oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu oko 40 km.

Kosmaj
Planina u okolini Beograda i Mladenovca. Najveća je, najprivlačnija i najznačajnija geomorfološka prirodna lepota. Čitav pejzaž je pod vegetacijom. Strmije strane obrasle su šumom (pretežno bukovom i hrastovom, a mestimično i četinarskom)....

Lepenica
Reka Lepenica teče Kroz uže gradsko područje Kragujevca, a u okolici su i ušća njenih pritoka. Dolinama pomenutih vodotokova i blagim razvođima između njih, Kragujevac je u prošlosti povezivao Gružu, Lepenicu i Rudnik sa Pomoravljem, kuda prolaze saobraćajnice međunarodnog značaja

Lovački Savez Srbije
Zaštita, gajenje i održivo korišćenje divljači, očuvanje prirode, unapređenje životne sredine, zakon o lovstvu, praćenje stanja divljači, pružanje stručnih usluga članicama, obrazovanje i informisanje lovaca, stručna savetovanja, seminari, simpozijumi

Lovačko udruženje "Jasenica"
Istorija organizovanog lovstva u S. Palanci datira s kraja XIX veka na području Kraljevine Srbije. Osnivanje kluba ili „lovačke družine" datira oko 1893. godine.
Prvi pisani podatak o „lovačkom klubu" u Palanci nađen je u časopisu „Lovac" iz 1898. god.

Mermerna pećina
Mermerna pećina se nalazi na Kosovu i Metohiji, u selu Gadimlje (opština Lipljan). Udaljena je 20 km južno od Prištine i 360 km od Beograda. Ukupna dužina istraženih kanala iznosi 1.260 m, a deo koji je pristupačan za turiste dugačak je 440 m. Veliki deo pećine je još uvek neistražen, jer su tokom njene evolucije mnogi prolazi i dvorane zapušeni blatom (muljem) i šljunkom. Temperatura vazduha u pećini se kreće od 12-15°C, relativna vlažnost vazduha je nešto manja od 100%, a strujanja vazduha iznose od 5-10 metara u sekundi.

Morava
Morava ili Velika Morava јe reka u Srbiјi. Nastaјe spaјanjem Zapadne i Јužne Morave u okolini grada Kruševca. Uliva se u Dunav na prostoru između Smedereva i Kostolca. Često se kaže da јe Morava, zaјedno sa Zapadnom Moravom, naјveća reka u Srbiјi.

Rajkova pećina
Rajkova pećina se nalazi se u istočnoj Srbiji, 2 km od Majdanpeka. Do nje vodi asfaltni put pored obale reke Mali Pek i veštačkog jezera Veliki zaton. Čitava okolina izvorišta malog Peka je bogata mešovitom šumom bukve, javora i hrasta i predstavlja jedinstveno prirodno i speleološko bogatstvo.

Sava
Reka u Srbiji. Medjunarodnog karaktera, izvire u Sloveniji, uliva se kod Beograda u reku Dunav.

Šuma Bojčin

Šuma Bojčin, pokraj sela Progar zauzima površinu od 672 hektara.


Šuma CRNI LUG
Šuma CRNI LUG

Turističko naselje Rtanj
U okruženju je listopadne i četinarske šume. Naselje se snabdeva čistom planinskom vodom. Bogatstvo prirode - samonikla jelova šuma na severnim obroncima Rtnja, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, mnogobrojni prirodni izvori i vrela - podstiču razvoj ekološkog turizma.

Zlatibor
Zlatibor је planina u središnjem delu Srbije, na raskrsnici puteva, na severnom delu oblasti zvane Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne.