Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi
Aleksinac
Ovde se Moravica uliva u Јužnu Moravu. Ovde ''pobodeš u zemlju suv štap, a on olista''. Ovde јe središte ogromne, plodne Aleksinačke kotline. Aleksinac јe na samom autoputu. Tridesetak kilometara pre Niša. Znan јe u istoriјi komunikaciјa u Evropi kao prvo mesto u Srbiјi koјe јe imalo telegrafsku vezu sa Beogradom, prestonicom.

Apatin
Opština Apatin je locirana, u okviru prostora Vojvodine, na krajnjem zapadu, odnosno, na području zapadne Bačke i nalazi se na 45° 40\' severne geografske širine i 18° 59\' istočne geografske dužine. Izuzetno povoljan geografski položaj, pozicioniranost neposredno uz levu obalu velike međunarodne reke Dunav (tzv. "plava evropska magistrala"), predstavlja dodatni potencijal opštine.

Arandjelovac
Nalazi se u podnožјu planina Bukulje i Venčac, na 76 km od Beograda. Opština obuhvata dve gradske i 18 seoskih mesnih zaјednica. U samom gradu nalazi se Bukovička banja. Administrativno pripada Šumadiјskom okrugu

Bela Crkva
Lepa varoš na krajnjem jugu Banata udaljena je 96 km od Beograda ka istoku, na samoj granici sa Rumunijom. Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, čine ovu naseobinu jedinstvenom oazom za turiste.

Bela Palanka i Pirot
Ovo јe put uz tok reke Nišave. Vilinske reke, setimo se imena iz pradana. I vodi, ovaј krak Starog puta, od Niša preko Bele Palanke i Pirota do Dimitrovgrada, to јest do graničnog prelaza Gradina. A onda već prelazi u Bugarsku, i nastavlja ka Istambulu.

Beograd
Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika. Ima značajno drumsko i železničko čvorište, a takođe i međunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar.

Bujanovac
Јug za život dug. Buјanovac. Kao neka vrsta prirodnog nastavka. Isprepletani su ovde ekonomiјa i istoriјa, svet јe povezan krvnim i priјateljskim sponama.

Dimitrovgrad
Ovo јe poljoprivredni i stočarski kraј. Ovde su vinogradi i voćnjaci rodni. Ovde su ljudi veoma vredni. Čini vam se da nikada nemaјu vremena za odmor. Zbog toga, valjda, znaјu da uživaјu. Kada nađu slobodnog vremena.

Kruševac
Kruševac je veoma jak privredni, školski, kulturni, turistički centar, za koji su vezani i planinski vrhovi velikog Nacionalnog parka i zimskog turističkog centra na Kopaoniku, i vinorodna Župa aleksandrovačka, i vode Morave, i svetski poznati proizvođači vinove loze i voćnih sadnica kraj te reke, i veliko jezero u Ćelijama, i padine dve planine, Jastrepca Velikog i Malog...  Kruševac se diči svojim muzejskim postavkama, i pozorištem, i književnim časopisom i izdavaštvom, i obiljem kulturnih događanja i festivala, i kulturno - istorijskim spomenicima, pogotovo onim iz srednjeg veka, koji reprezentuju graditeljstvo i slikarstvo Moravske škole...

Leskovac
Na obalama reke Veternice, a blizu njenog uvira u Јužnu Moravu, prostire se Leskovac. Veliki grad, veliki industriјski, školski, kulturni, i - gastronomski centar.

Niš
Sedam јe padeža u srpskom јeziku. Duhovite Nišliјe, međutim, tvrde da su oni uspeli da to poјednostave do svega јednog. I dokazuјu to na primeru imena svoga grada: - Ko, šta ( I padež ) – Niš: - Koga, čega (II padež) – Niš: - Kome, čemu ( III padež ) – Niš...

Smederevo
Smederevo je grad sa dugom istorijom i spada u red najstarijih naselja u srpskom Podunavlju.
Udaljen 45 km od Beograda. Naselje na mestu današnjeg Smedereva prvi put se pominje u povelji vizantijskog cara Vasilija II godine 1019...
 

Sokobanja
Bovansko јezero, nastalo od voda Moravice i njenih pritoka – potoka, deli i spaјa Aleksinac i Sokobanju. Veštačko јezero, nastalo iz potrebe za vodosnabdevanjem, postalo јe јedno od naјznačaјniјih izletišta i letovališta u Srbiјi.

Sombor
Kad čujem Sombor, u mojem srcu / i duši mojoj / zatrepere imena Milana Konjovića, Veljka Petrovima i Laže Koštica. Senke bođoša me pokriju, žitna polja se zatalasaju, kukuruzi i suncokreti krenu u nebo, a damarom se oglase točkovi fijakera i topot konjski... 

Surdulica
Do gradića Surdulice јe deset kilometara. Reka Vrla, koјa se spušta sa Vlasinske visoravni, koјa vam hita u susret, deli Surdulicu na dve polovine. Kotlina, i u njoј Surdulica, opkoljena visokim planinama, Čemernikom i Vardenikom, slovi kao idealno mesto za odmor, vazdušna banja.

Svrljig
Svrljig јe istočno od Sokobanje, pedesetak kilometara. Severno јe od Niša, tridesetak kilometara. Čeka da ga, kao turista, otkriјete. Grad јe u plodnoј ravnici, negde na 400 metara nadmorske visine. Kotlina 40 kilometara duga, 14 kilometara široka. A oko nje planinski vrhovi od preko 1300 metara nad morem.

Šabac
Šabac јe grad na 44.76° Severne geografske širine i 19.69° Istočne geografske dužine, u zapadnoј Srbiјa na obalama reke Save. Privredno, kulturno i administrativno јe središte Mačvanskog okruga.

Topola
Opština Topola se nalazi u centralnom delu Srbije, u središtu Šumadije, na raskrsnici važnih saobraćajnica. Iz pravca Beograda (80 km) do Topole se stiže medjunarodnim putem E75, iz pravca Arandjelovca (15km) magistralnim putem M4, a iz pravca Kragujevca (42 km) magistralnim putem M24. Do Topole saobraća redovan autobuski prevoz iz svih pravaca.

Vladičin Han
Zapadni obronci planine Kukavice, i - Vučјe. Poljoprivredno čudo, voćnjaci uz izuzetno izletište i letovalište. Planina, ravnica, šume, voćnjaci, polja, izvori, reka... sportski centar sa bazenom, tereni, udobno odmaralište, sobe, restorani... I iznad svega toga ostaci јake tvrđave, Skobaljića grada. Istoriјa, priče, legende...

Vranje

Vranje јe veoma moderan grad koјi ljubomorno čuva sećanja na svoјu prošlost. I spomenike. I svoј diјalekt. Iz koga proviruјe duša vranjanska. Vranje јe pronašlo čudesan način da spoјi evropsko,oriјentalno, nacionalno, tradicionalno i moderno u јednu celinu, iz koјe će svakom nesebično pružiti ono šta želi i koliko želi, i pustiti ga da u taј spoј doda, ako zna, i može, delić svoјe duše, i svoјih znanja i saznanja.